/ 
SRP
Informativna kampanja

Dokumenti za preuzimanje:

 Pozivnica za učesnike info        sesija

 Prezentacija konkursa

ODRŽANI INFORMATIVNI SEMINARI ZA PREDSTAVNIKE ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

Upravo u cilju da predstavnike civilnog sektora u što većoj meri upoznaju sa detaljima javnog poziva za dostavljanje predloga projekata, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i projekat "Podrška civilnom društvu" organizovali su u periodu od 21. januara do 7. februara 2011. godine informativne seminare u pet gradova u Srbiji. Informativnim seminarima koji su održani u Beogradu, Kruševcu, Vranju, Novom Sadu i Užicu, prisustvovalo je više od 750 predstavnika civilnog sektora i 56 medijskih kuća.

Prvi u nizu, skup u Beogradu organizovan je 21. januara u hotelu Continental i započeo je konferencijom za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti EU u oblasti jačanja civilnog društva u Republici Srbiji, novi projekat "Podrška civilnom društvu", kao i aktuelni javni poziv za podnošenje predloga projekata organizacija civilnog društva. Na konferenciji za novinare govorili su: šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji g-din Vinsent Dežer, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije g-din Srđan Majstorović, šefica I sektora operacija Delegacije EU u Republici Srbiji g-đa Jolanda San Hose.

Prema rečima šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasadora Vinsenta Dežera, s novim javnim pozivom za podršku civilnom sektoru ulazimo dublje u proces evropskih integracija, ali takođe pokušavamo da dotaknemo određene kritične tačke u razvoju civilnog društva u Srbiji. Krajnji cilj podrške Evropske unije ogleda se u tome da podstakne dijalog u društvu i otvori teme koje zahtevaju našu pažnju, a organizacije civilnog društva su verovatno najbolje mesto za započinjanje dijaloga.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović podsetio je da je Vlada Srbije još 2004. godine usvojila Memorandim o saradnji s organizacijama civilnog društva, koji je potpisalo 90 članica i nagovestio izradu novog strateškog dokumenta o međunarodnom povezivanju civilnog sektora u 2011-2012. godini. Prema njegovim rečima, veliki broj pitanja iz upitnika EU je povezan upravo s problematikom i razvojem civilnog društva, te jačanjem veze između tog ogromnog potencijala i države.

Jolanda San Hose, I sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, podsetila je prisutne da je od 2002. do danas Evropska unija podržala projekte u Srbiji ukupne vrednosti 60 miliona evra, od čega su samo prošle godine 32 civilne organizacije dobile 3,5 miliona evra.

U drugom delu skupa, nakon konferencije za novinare, održan je informativni seminar o prioritetima konkursa i procedurama prijavljivanja za predstavnike više od 300 predstavnika civilnog sektora.

Nakon beogradskog skupa, veoma posećeni informativni seminari održani su u još četiri grada u Srbiji i tom prilikom su predstavnici organizacija civilnog društva imali priliku da se detaljnije upoznaju sa kriterijumima za podnošenje projekata, kao i da postave pitanje članovima Delegacije EU i timu projekta "Podrška civilnom društvu". Usled velikog interesovanja predstavnika civilnog društva, projektni tim je organizovao dodatnu info sesiju u Beogradu, koja je održana 7. februara.