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SUPPORT TO CIVIL SOCIETY Questions and Answers 
on final reporting 

GENERAL 

LANGUAGE OF THE REPORT 
QUESTION ANSWER 

What should be the language of 
the Report 

The Reports shall be prepared in English language 

Do the reports (which are to be 
attached to the final report) from 
the trainings/seminars have to be 
translated into English language? 

It is recommended to have these reports translated 
into English language, but if the grantee does not 
have this, it is suggested to make a note in the list 
of attachments stating that this particular 
attachment is in Serbian language. 

TEMPLATES TO USE 
QUESTION ANSWER 

Can the grantees download the 
financial report template from the 
website of the Delegation of the 
EU to the Republic of Serbia? 

The templates to be used for reporting the 
implementation of the action shall be those attached 
to the Grant contract and published on the Project 
website, www.civilnodrustvo.rs. 

ATTACHMENTS 
QUESTION ANSWER 

Do the grantees have to list all of 
the subcontractors in the final 
report? 

All contracts awarded by the grantee during the 
reported period and exceeding EUR 10 000 shall be 
listed in the Report, giving for each of them the 
amount, the award procedure followed and the 
name of the contractor. 

Do the organisations registered in 
Serbia have to include transfer of 
ownership of assets with the final 
report? 

No, this is obligatory only for the organisations 
registered abroad. If the organisations registered in 
Serbia have already completed the transfer of 
ownership of the assets, then it is suggested to 
include it with the final report. 

Do the grantees without budgeted 
audit costs have to include list of 
expenditures, and is there any 
specific template to be used? 

If there is no verification of expenditures report 
attached to the final report, it is obligatory to attach 
a detailed list of project expenditures incurred. 
There is no specific template for this list, but its 
parameters are specified in Art.2.1 of General 
conditions. 

Do the grantees which will have 
audit of their projects have to 
separately include the list of 
expenditures? 

In case there is an expenditure verification report 
attached to the final report, the grantee is not 
supposed to submit a list of the project 
expenditures. 

Do the grantees have to include 
press clipping with the final 
report? 

If the grantee has contracted a press clipping 
agency, it is obligatory to attach the product 
received to the report. 

http://www.civilnodrustvo.rs/
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SUPPORT TO CIVIL SOCIETY Questions and Answers 
on final reporting 

FINANCIAL SECTION 

ELIGIBILITY OF REPORTED EXPENDITURES 
QUESTION ANSWER 

If the grantee has signed the 
contract with the CA on 28 June 
2011 (and the project is for 12 
months), the last day of the 
project, therefore the last day to 
make payments under this Action, 
is 28 June 2012, isn’t it? 

Yes 

Are the expenditures reported 
under a specific budget line 
eligible, in case of exceeding the 
amount contracted? 

The reported project expenditures are eligible, if 
incurred in compliance with the provisions of the 
Grant contract and its annexes. 

Is it acceptable if in one budget 
line the grantee has paid more 
than the contracted amount? 

The reported project expenditures are eligible, if 
incurred in compliance with the provisions of the 
Grant contract and its annexes. 

What proofs are supposed to be 
submitted to justify travel 
expenses? 

The documentary proofs for justifying the eligibility 
of the travel expenses are: an order for the trip 
issued by the authorised person, individual report of 
the person who travelled on the results achieved, 
and a document for the amount spent (bus/train 
ticket, gas receipt, invoice, etc.). 

Can travel expenses be covered 
from the administrative costs? 

The Administrative costs are indirect project costs 
and are not to be used for expenditures directly 
connected with the implementation of project 
activities or already budgeted in some other budget 
heading. The Administrative costs are not a 
contingency reserve of the action. 

Can administrative costs be used 
for expenditures under a different 
project? 

The Administrative costs can only be used for the 
action supported financially with the grant contract. 

Can unexpected travel expenses 
not foreseen by the Action be 
covered from the administrative 
costs? 

No, the Administrative costs are not a contingency 
reserve of the action. 

How to obtain a bank statement 
declaring that there was/was not 
interest accrued during project? 

The grantee shall attach to the report an official 
bank statement verifying the actual amount of the 
interest accrued for the period of project 
implementation. This document should be written on 
an official letterhead of the respective bank. 
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SUPPORT TO CIVIL SOCIETY Questions and Answers 
on final reporting 

EXPENDITURES TO REPORT 
QUESTION ANSWER 

Is it recommended for grantees to 
have interest on the grant amount 
paid in advance? 

In case there is interest accrued, it should be 
specified in the financial report and verified in a 
letter issued by the respective bank. 

Can the grantee report in the 
financial report one month higher 
salary and the other month lower 
salary due to the exchange rate 
differences? 

In the final financial report the grantee is supposed 
to report the average monthly amount of the 
respective salary calculated by dividing the final 
total with the actual number of the salaries paid. 

EUR-EQUIVALENT CALCULATION 
QUESTION ANSWER 

Does the grantee with project 
lasting 12 months have to 
calculate the average InforEuro 
exchange rate for 12 or for 13? 

The average rate for calculating the EUR-equivalent 
of the project costs shall be based on the number of 
the calendar months covered by the period of 
incurring the project expenditures.  

What currency should be used in 
the list of expenditures? 

The grantee should list the project expenditures in 
both the currency actually used and the respective 
equivalent in euro. 

Up to how many figures do the 
grantees have to round the sums? 

The grantees are supposed round the sums up to 
the nearest euro cent. 

REPORTING REALLOCATIONS AND VARIATIONS 
QUESTION ANSWER 

What are the amounts the grantee 
shall report as allowed 
reallocations? 

In column F of the Final report sheet in the Financial 
section template the grantee shall report only the 
approved with administrative order amounts moved 
in or out of the respective budget line. 
The final total on the bottom of column F shall be 
equal to 0, because the deductions shall be marked 
with “-“, and the additions with “+”. 

Are all differences between 
contracted and real spent budget 
supposed to be reported in the 
columns foreseen for this in the 
financial report, or only differences 
above 15%? 

In the column O of the Final report sheet of the 
Financial section template the grantee shall report 
the absolute values in EUR of ALL variations 
between the contracted budget (column E) and the 
total of the expenditures incurred (column N). 

Is explanation “exchange rate 
difference” acceptable in the 
financial report for the difference 
between contracted and real spent 
budget lines? 

This can be one of the possible explanations for the 
variations occurred between the contracted budget 
(column E) and the total of the expenditures 
incurred (column N). 
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